13. etape Tour de France 2021

13. etape Tour de France

Fredag 9. juli får sprinterne så endnu en chance, når der venter endnu en flad etape. Denne gang går starten fra gårsdagens målby Nîmes og til Carcassonne, hvor der er lagt i kakkelovnen til en massespurt igen. Inden da skal rytterne tilbagelægge 220 kilometer i et fladt terræn. Etapen kan dog også byde på en udbrudssejr.

Carcasonne har nemlig aldrig lagt gader og stræder til en massespurt i Touren. I stedet har målbyen været vært for udbrudssejre. Som i 2018, hvor vores danske Magnus Cort var for hurtig for Ion Izagirre og Bauke Mollema i en spurt. Disse tre var de overlevende og stærkeste fra et stort udbrud på 29 ryttere, hvor danske Michael Valgren også var med.

Ellers har Carcassonne mest været anvendt som startby. Vi skal nemlig helt tilbage til 2006 for at finde den seneste afslutning i byen, hvis man ser bort fra 2018, hvor Cort altså vandt. Yaroslav Popovych vandt den dengang også fra et udbrud. Med til historien hører dog også, at begge etaperne var væsentligt mere kuperede end denne.

I 2014 og 2018 startede feltet i Carcassonne, hvor etapen gik mod bjergene og til Bagnères-de-Luchon, og i 2016 var der ligeledes start i den lille by, hvor sidevind gjorde etapen meget dramatisk, inden opløbet i Montpellier. Her leverede Peter Sagan i den grønne trøje en enestående præstation, mens Chris Froome tabte tid i sidevinden og satte tid til sine øvrige konkurrenter i klassementet.

Denne gang er der dog lagt i kakkelovnen til en regulær massespurt mellem et stort felt, men det kan som sagt også blive et udbrud.