News Nyheder:
Hent 1000 kr. i velkomstbonus på Bet365 Hent 1000 kr. i velkomstbonus på Bet365

Tour de France trøjer

Tour de France trøjerne er en nem og overskuelig måde at følge med i stillingen i klassementet på. De siger noget forskelligt om præstationen for rytterne i touren. Men hvad betyder de forskellige Tour de France trøjer egentlig? Det giver vi dig svaret på her.

De forskellige trøjer i Tour de France

Overordnet er Tour de France trøjerne inddelt i fire kategorier. Der er den gule trøje, den polkaprikkede trøje, den grønne trøje og den hvide trøje. Hver trøje har sin betydning for, hvordan en rytter har præsteret. 

Skal du oddse på Tour de France, er det derfor værd at holde øje med, hvem der bærer de forskellige Tour de France trøjer. 

Tour de France-trøjerne kan skifte ejermand mange gange igennem touren. For hver etape kigger man på klassementet og pointfordelingen for at uddele trøjerne. Det er dog ikke atypisk, at en rytter bærer en specifik trøje flere dage i træk pga. sin placering. 

Vil du oddse på Tour de France trøjerne 2023? Odds her. 

Den gule trøje

Den gule trøje går også under navnet førertrøjen. Det er den mest eftertragtede Tour de France-trøje, da det er rytteren, der ligger i spidsen af klassementet, der bærer denne trøje. Man kigger altså på, hvem der har klaret de forskellige etaper på kortest tid samlet. 

Den gule førertrøje blev første gang introduceret i 1919. 

Odds på den gule førertrøje her.

Den polkaprikkede trøje

Du kan kende den polkaprikkede trøje på sin hvide farve med røde prikker på. Denne Tour de France-trøje kaldes også for bjergtrøjen. Bjergtrøjen uddeles til den cykelrytter, der har flest bjergpoint. 

Rytterne får point for at bestige de forskellige bjerge i løbet af etaperne først. Bjergene har forskellige sværhedsgrader og bliver derfor kategoriseret. Kategorierne inkluderer 4, 3, 2, 1 og ”uden for kategori”. Den sidste kategori, ”uden for kategori”, kategoriserer de stejleste bjerge og dermed dem, der giver flest point. 

Bjergtrøjen blev første gang introduceret i 1933. 

Odds på den polkaprikkede bjergtrøje her.

Den grønne trøje

Den grønne trøje kaldes også for sprintertrøjen. Den uddeles til den rytter, der har flest point. Der er forskellige måder, man kan vinde point på. Det er dog hovedsageligt ved indlagte spurter under etaperne, hvor der kan vindes point. Derudover vinder man også point, hvis man vinder en etape. 

Fun fact: Trøjen har fået sin grønne farve, da den første trøjesponsor var en græsslåmaskineproducent. Siden da har farven holdt ved bortset fra i år 1968, hvor den helt ekstraordinært var rød. 

Sprintertrøjen blev første gang introduceret i 1953. 

Odds på den grønne sprintertrøje her. 

Den hvide trøje 

Den hvide trøje går også under navnet ungdomstrøjen. Her kigger man på alle cykelryttere under 25 år, hvor den rytter, der ligger bedst i den samlede stilling, bærer trøjen. Dette er for at fokuserer på nogle af de upcoming ryttere, der har stort potentiale. 

Den hvide trøje blev første gang introduceret i 1975. 

Odds på den hvide ungdomstrøje her.

Hvilken betydning har farverne på trøjenumrene?

Hvert hold har deres individuelle trøjer, som de kører i, når de ikke har en pointtrøje. Men har du lagt mærke til, at farverne på numrene på de almindelige holdtrøjer nogle gange er forskellige. 

Du vil støde på gule numre og røde numre, som også er en del af pointtrøjerne i Tour de France. De gule numre betyder, at holdet har de bedste tider i etaperne. 

For hver etape lægger man tiderne sammen for de tre bedste ryttere på det enkelte hold. Det hold, der har den bedste tid, bærer gule numre på deres trøjer i stedet for de traditionelle hvide. Derudover bærer de også gule cykelhjelme. 

Det røde nummer bæres kun af én rytter. Det tildeles til den cykelrytter, der er mest angrebsivrig i den foregående etape. Det er en komité, der afgør, hvem der skal have det røde numre. Her kigger de hovedsageligt på, hvilken cykelrytter der har brugt flest minutter i udbrud. 

Når Tour de France afsluttes, bliver der også kåret en samlet vinder af det røde nummer. Vedkommende bliver hyldet på podiet lige som de andre ryttere, der har vundet pointtrøjer – på trods af at der ikke er en decideret trøje til vedkommende, der har været mest angrebsivrig.  

Præmier for trøjerne i Tour de France

Der er flere præmier forbundet med at bære pointtrøjerne i løbet af Tour de France. Det er derfor noget, der er værd at stræbe efter. Udover æren er der også pengepræmier af varierende størrelser på højkant. 

Der er både præmier på dagsbasis, når man kører i en pointtrøje og præmier til den samlede vinder efter sidste etape. Vi har her samlet en oversigt over præmiesummerne for de forskellige pointtrøjer. 

Pengepræmie pr. dag en rytter kører i en given pointtrøje til Tour de France: 

 • Den gule førertrøje: 500 euro
 • Den polkaprikkede bjergtrøje: 300 euro
 • Den grønne sprintertrøje: 300 euro
 • Den hvide ungdomstrøje: 300 euro

Pengepræmie for den samlede sejr for den enkelte Tour de France-trøje: 

 • Den gule førertrøje (1. pladsen): 500.000 euro
  • 2. pladsen: 200.000 euro
  • 3. pladsen: 100.000 euro
  • 4. pladsen: 70.000 euro
  • 5. pladsen: 50.000 euro
  • 6. til 19. pladsen: 23.000 euro ned til 1.100 euro
  • 20. til 160. pladsen: 1.000 euro
 • Den polkaprikkede bjergtrøje: 25.000 euro
 • Den grønne sprintertrøje: 25.000 euro
 • Den hvide ungdomstrøje: 25.000 euro
 • Holdkonkurrencen (det gule trøjenummer): 50.000 euro
 • Mest angrebsivrige rytter (det røde trøjenummer): 20.000 euro

Dette er kun en oversigt over præmierne, rytterne kan vinde for trøjerne i Tour de France – inkl. trøjenumre. Udover ovenstående pengepræmier er der også indlagt præmier under hver etape. Der er derfor mange penge på spil under cykelløbet. 

Hvem tror du løber med sejren? Odds på Tour de France trøjerne 2023 her.

Historie: Danske cykelryttere i Tour de France-trøjer

Igennem tiden har flere danske cykelryttere båret de forskellige Tour de France-trøjer. Du kan her se en samlet oversigt over, hvilke cykelryttere der har præsteret godt igennem tiden – i forhold til de forskellige trøjer i Tour de France.

Følg med i uddelingen af Tour de France trøjer 2023

Trøjerne til Tour de France er noget, der bliver jagtet igennem alle etaperne. Der er en masse præstige i det, og så følger der selvfølgelig også præmier med. Det er derfor noget, der er værd at følge med i.

Har du en vinder i sigte til de forskellige trøjer? Odds på Tour de France trøjerne 2023 her. 

Følg vores sociale medier:

Nyeste spilforslag fra
Penge I Banken

Følg med i vores bedste spilforslag på YouTube, hvor Jacob Hansen guider dig gennem aktuelle storkampe med de bedste spilforslag til hver kamp.
Nye Expekt

Velkomstbonus

Spil dig til 1000 kr. freebet
18+, regler & vilkår gælder*, Spil ansvarligt, Rofus.nu, StopSpillet.dk